Het is essentieel om de juiste gehoorbeschermer te selecteren

Gehoorbescherming moet communicatie en perceptie van de werkomgeving toestaan. Het Cotral Lab helpt u bij het kiezen van gegoten oordoppen voor elke werknemer.

Onvoldoende gehoorbescherming vertegenwoordigt twee verschillende risico 's

Overbescherming : Wanneer het geluid te zwak is, is communicatie onmogelijk. Uw medewerkers zijn geïsoleerd van hun omgeving, waardoor veiligheidskwesties veroorzaakt worden zoals slechte waarneming van waarschuwingsalarmen.

Gehoorverlies : Een gehoorbeschermer die geluid niet volledig dempt beschermt het gehoor van de werknemer niet voldoende.

De schaal toont de aanvaardbare en ideale dempingszones

Controleer het gevaar van lawaai

Waarom een controle uitvoeren?

 • Registreer de gemiddelde sterkte van het geluid in elke workshop
 • Beoordeel de de gebruikte gehoorbeschermers
 • Wees bewust van de tevredenheid en gedrag van uw medewerkers met betrekking tot deze gehoorbeschermers: Worden ze gedragen?
 • Houdt rekening met de beperkingen van het bedrijf : Dragen van andere PBM, de specifieke kenmerken van de voeding & landbouw industrie, enz...
 • Betrekken uw medewerkers in het project, waardoor ze verantwoordelijk worden
 • Maak uw medewerkers effectief beschermd en gelukkig
Veiligheidstechnicus en werknemer die een controle verrichten

Het Cotral Lab biedt 1 gratis tool voor het analyseren van de situatie en identificatie voor verbetering van uw werknemers.

  Download de diagnose

De SAPAN-methode

Een goede gehoorbeschermer voor elke werknemer

Ontwikkeld door HearingProTech®, is de SAPAN®-methode een hulpmiddel bij het selecteren van een persoonlijke gehoorbeschermer.

Voor elke werknemer, beoordeelt u het volgende:

 • Het niveau van blootstelling aan lawaai
 • De vereisten voor het waarnemen van het lawaai-milieu
 • Mogelijk verlies van het gehoor
 • Het gelijktijdig dragen van andere persoonlijke -beschermingsmiddelen die afbreuk kunnen doen aan de doeltreffendheid van de gehoorbeschermer
 • ...

De toepassing definieert de meest geschikte gehoorbeschermer rekening houdend met de specifieke kenmerken en beperkingen van elke gebruiker overeenkomstig de richtlijnen, wetgeving, normen en aanbevelingen.

Controle van uw gehoorbescherming

Het Cotral Lab begeleidt u

In elke fase, het Cotral Lab begeleidt u: vanaf de controle van de uitvoering van gegoten oordoppen. Verdere controle met regelmatige bezoeken voor controle tijdens het dragen van gehoorbeschermers en tevredenheid van uw medewerkers.

Uw tevredenheid en die van uw medewerkers is onze belangrijkste prioriteit.

Met elke bestelling wordt een tevredenheidsonderzoek naar u verzonden. Uw antwoorden zullen ons toelaten tot het verbeteren van onze processen en het valideren de verstrekking van gehoorbeschermers voor elke persoon.

Grafische weergave van het toezicht op de invoering van aangepaste gehoorbeschermers

Cotral-gehoorbescherming: veelgestelde vragen

Een uiterst belangrijke factor voor het garanderen van hun doeltreffendheid van gehoorbeschermers, is dat ze moeten worden gedragen. De beste individuele gehoorbeschermer is die gehoorbeschermer die 100% van de blootstellingstijd wordt gedragen. Wanneer de gehoorbeschermer - zelfs korte tijd - niet wordt gedragen, dan daalt de doeltreffendheid uiterst snel: 2 minuten zonder de gehoorbeschermer op een werkdag van 8 uur bij een geluid van 80 db(A) reduceert de doeltreffendheid van de gehoorbescherming met 25%.

Om ervoor te zorgen dat uw werknemers hun gehoorbeschermers 100% van de blootstellingstijd dragen, zijn de volgende voorwaarden onontbeerlijk:

 1. de gehoorbeschermers moeten comfortabel zijn;
 2. de geluidsreductie moet aan elke werknemer aangepast zijn;
 3. de werknemers moeten zich bewust zijn van de risico's van blootstelling aan geluid;
 4. de gehoorbeschermers moeten gebruiks- en onderhoudsvriendelijk zijn.

Om een verloren gehoorbeschermer te vervangen, gaat u naar de klantenzone op www.cotral.com. Klik op "Uw online-ondersteuning" en vervolgens op "Vraag om een dienst na de aankoop".

In afwachting van de nieuwe oordop, moet u uw werknemer voorzien van een andere individuele gehoorbeschermer, zoals een wegwerp-oordop, een beugel of oorkappen.

Zijn oordoppen zijn op maat gemaakt. Hij is daarom de enige persoon die deze oordoppen kan gebruiken

Nadat u uw werknemers hun gehoorbeschermers hebt overhandigd, dient u eerst uw werknemers het belang van een langzame gewenning uit te leggen. Hoewel de oordop perfect aan het oor is aangepast, blijft het een vreemd lichaam. Het dragen ervan kan in het begin hinderlijk zijn. Daarom raden we aan om het dragen ervan langzaam op te bouwen: de eerste dagen draag je ze de laatste 2 uur van de werkdag, en daarna steeds langer. Een volledige gewenning duurt twee tot drie weken.

Wanneer werknemers hun gehoorbeschermers voor het eerst gebruiken, kunnen ze de volgende effecten opmerken:

 • een echogeluid;
 • een gevoel door een geluidloze ruimte te wandelen;
 • een ongemakkelijk gevoel in de oren;
 • de indruk dat ze stemmen te luid horen of het geluid van machines niet voldoende te horen.

Deze effecten zijn perfect normaal. Ze zijn tijdelijk en verdwijnen na verloop van tijd als de werknemer de aanbevelingen voor het gewenningsproces volgt.